Van stek tot boom, in Nederweert geworteld

Van stek tot boom, in Nederweert geworteld

Tekst: H. Hermans, foto’s: H. Hermans

Onder deze titel hield Henk Janssen op dinsdag 21 februari 2017 voor een overvolle zaal Centraal ( bijna 200 bezoekers) een lezing over de historie van boomkwekerij Gebr.Janssen b.v.

Henk is een zoon van Tjeu van Corneliske en heeft de geschiedenis van het bedrijf als mede-eigenaar van nabij meegemaakt.

Oprichting bedrijf.

Het bedrijf is in 1923 opgericht door de zonen Sjeng (1900-1974) en Mathieu (1903-1967) van Corneliske Janssen op Strateris in Nederweert.Corneliske had 7 kinderen.Zoon Herman werkte ook in het bedrijf. De zaken liepen voorspoedig en zo werden in 1929 en 1931 twee woonhuizen gebouwd in de Kerkstraat.In 1936 werden er 6 twee onder een kap woningen gebouwd voor het personeel aan de Boeketweg (nu Bredeweg).  Dat het personeel zich bij het bedrijf van “Corneliske” goed thuis voelde  blijkt wel uit het feit dat 7 personeelsleden meer dan 40 jaar in dienst bleven  en dat 15x het zilveren dienstjubileum werd gevierd. De meeste personeelsleden kwamen uit Nederweert en gingen s`middags nog thuis eten. Dit leidde tot de volgende anekdote. Een van de personeelsleden kwam tussen de middag thuis en zij tegen zijn vrouw, ik heb de gehele morgen in de “moerenhoek” gewerkt.  Waarop zijn vrouw zei, had wat “moeren” meegebracht dan had ik er “moos” ( wortelenstamp) van gemaakt.

Henk gaf tijdens zijn inleiding een technische verhandeling over oculeren en enten en het verschil tussen beide begrippen. Ook maakte hij duidelijk wat een onderstam precies is en waartoe deze dient. Bij de opstart van het bedrijf teelden de gebroeders o.a. rozen en vruchtbomen en diverse boomkwekerijproducten maar zijn sinds 1976 vooral gespecialiseerd in de teelt van onderstammen. Deze onderstammen worden over de gehele wereld geëxporteerd, een handel die vooral opgezet is door Tjeu een broer van Henk en een zoon van Mathieu.  

Derde generatie.

Nadat bleek dat geen van de zonen van Sjeng interesse hadden om werkzaam te zijn in het bedrijf hebben 6 zonen van Mathieu het bedrijf overgenomen. Tjeu is vroeg overleden en 2 zonen zijn na verloop van tijd een eigen bedrijf begonnen, Wiel in Nederweert- Eind en Paul in Budschop. Thans is Paul, zoon van Henk ( 4-de generatie) directeur van gebr.Janssen boomkwekerij.

Ontwikkelingen in het bedrijf.

In het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw is het bedrijf verplaatst van Strateris naar de Winnerstraat in Budschop waar ze een moderne kwekerij hebben gebouwd voorzien van alle faciliteiten zoals o.a. voldoende gekoelde opslagcapaciteit.Een belangrijke ontwikkeling was het kweken van virusvrije onderstammen waarmee ze wereldwijd bekend zijn geworden. Momenteel exporteert het bedrijf naar 40 landen. Van oudsher was het kweken van onderstammen en vruchtbomen vooral handwerk. Veel energie heeft men gestoken in het zelf ontwikkelen van machines, met als gevolg dat meer werk gemechaniseerd kon worden.

 In 1998 vierde het bedrijf zijn 75 jarig bestaan. Bij deze gelegenheid maakte het personeel een onvergetelijke 3-daagse reis naar Parijs en Euro-Disney. Door Henk werd toen een boekje uitgegeven ( in het Engels) over de teelt van onderstammen. Een boekje dat alom als standaardwerk op dit vlak wordt gezien. In 2002 onthulde men op Strateris een kunstwerk ter herinnering  aan de plek waar de boomkwekerij Janssen is ontstaan.

Verdere ontwikkelingen.

Een belangrijk en tijdrovend werk is het sorteren van de onderstammen. Hiervoor heeft men zelf een computergestuurde sorteermachine ontwikkeld op basis van camera`s die signaleren en sorteren. Ook heeft men zelf zorgvuldige verpakkingstechnieken ontwikkeld zodat onderstammen in goede conditie, zonder beschadigingen, wereldwijd verhandeld kunnen worden.

Een ander belangrijke ontwikkeling is het toepassen van de “in- vitro” techniek. Hiervoor heeft men de licentie waardoor er veel sneller en efficiënter vermeerderd kan worden. Verder heeft Paul, zoon van Henk, samen met een partner het bedrijf “Agrow Consult Internationaal” opgericht. Dit bedrijf ondersteunt internationaal bedrijven die actief zijn in de boomkwekerij.  Het bedrijf kan dus ook klanten van Janssen ondersteunen in de bedrijfsvoering vooral op het gebied van teelttechniek. Ook noemde Henk nog dat zij vanwege hun internationale netwerk in de boomkwekerij, telers van nieuwe rassen kunnen ondersteunen in het vermarkten van hun vruchtbomen. Zo hebben zij de Gebr. Princen in Weert geholpen met het internationaal vermarkten van hun appel ras  “Red Jonaprince”.

Bodemvondsten.

Zeker in het begin was er veel handwerk in de kwekerij. Veel schoffelen en spitten in de grond. Overigens heeft men een keer uitgerekend dat oom Sjeng de “schoefelspecialist” was en dat hij omgerekend  1,5 keer de wereld rond had geschoffeld. Bij al dit “grondwerk” kwam men regelmatig “oudheden” tegen. Henk is dit gaan verzamelen en liet hiervan een aantal foto`s zien. Zoals pijlpunten, scherven van potten, pijpen van klei, lakstempels en veel munten. Een van de mooiste is een gouden munt uit 1625 van de Heilige Lambertus.

Het was voor vele aanwezigen een avond vol herkenning  van een Nederweerts bedrijf maar ook van informatie over het bedrijf. Het was een zeer boeiend verhaal, gelardeerd met veel foto`s. Deze lezing kwam tot stand op verzoek van de Universiteit van Maastricht dat de geschiedenis van bedrijven in Limburg wil vastleggen.

Eén gedachte over “ Van stek tot boom, in Nederweert geworteld

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.